Eten…

Het eten in Japan is fantastisch en een van de redenen waarom we dit land zo fijn vinden. Vooral in steden als Tokyo is de keuze in goedkope maaltijden enorm en zelfs in het snackbarsegment eet je goed.

We ontbijten meestal van de konbini, een blikje ijskoffie, yoghurt en een broodje of Onigiri. Met z’n tweeën kost dat ongeveer duizend yen.

Dit is Melon pan, een zacht broodje waar Japanners gek op zijn.


De lunch is onze hoofdmaaltijd. Er zijn heel veel restaurants die te duur zijn voor ons die een speciale lunchdeal hebben met vaak meer dan 50% korting. Dat kunnen buffetrestaurants zijn waar je anderhalf uur onbeperkt mag eten of – en dat is onze favoriet – de wat betere sushirestaurants. Dat zijn restaurants waar je aan een balie zit met de chef tegenover je. Er wordt geen Engels gesproken en er komen amper toeristen. Het spreekt voor zich dat het eten veel beter is dan bij de 100¥ sushiketens. Vaak hebben ze een aparte kaart voor de lunch, soms geldt een korting op alles. Als je dan ook nog bedenkt dat de lunch duurt van elf tot vier, snap je hoe handig het is.

Dit soort tentjes zoeken we uit. Altijd goed en leuk.


Onze favoriet is Sushizanmai, dat is een franchise die op een aantal plaatsen in Tokyo te vinden is. We stappen ervoor in de trein. Voor duizend yen pp. Krijg je een fantastisch plankje met rauwe vis voor je neus. Als je komt dineren kost dezelfde plank het driedubbele, dat doen we dus niet.

Ons diner bestaat meestal uit ramen, soep met noedels. Dat klinkt simpel maar het is een enorme cultuur in Japan met duizenden plekken waar je het kan krijgen. Vaak serveert een restaurant maar één type dat al generaties lang gemaakt wordt. Rond etenstijd is het heel gewoon dat er rijen staan en je een half uur moet wachten tot er een plekje is.

Dit is tsukemen of dip ramen. De noedels zijn koud, de soep is dikker.


De basis is een bouillon, er zijn vier soorten. Shiyo, Shoyu, Miso en Tonkotsu. Dat is resp. zout obv kip, soyasaus, misopasta en varkensbotten. Meestal worden ook vis en groente gebruikt om de smaak te verdiepen. Bovenop de soep komt 300 gram meestal zelfgemaakte noedels en toppings zoals lente-ui, vlees, bamboe en zeewier. Dit heerlijks kost ongeveer 800 yen, minder dan zeven euro en is een complete maaltijd.

Met z’n tweeën geven we op deze manier 4000 yen per dag uit aan maaltijden, minder dan 35 euro. Ook eten we vaak in een park een meegebracht hapje. Dat kost nog minder en overal kom je die verse maaltijden voor onderweg tegen.

Chirashi, rauwe vis op rijst, voor onderweg. Supervers en lekker voor minder dan vijf euro.

Volgende > Bericht

< Vorige Bericht

4 Reacties

  1. Marco donderdag 1 juni 2017

    Ik lees het al, een stuk goedkoper dan Vlieland.

  2. Marianne van den Boogaard zaterdag 3 juni 2017

    mmm, al dat eten! Ik snap dat je daar heimwee naar kan krijgen.

  3. Jan en Netty Woldberg donderdag 8 juni 2017

    Zijn jullie niet een klein beetje aangekomen van al
    dat lekkere eten ?

  4. jrndnkr vrijdag 9 juni 2017 — Berichtauteur

    Liesbeth is wat aangekomen want die bewoog altijd al flink maar ik ben afgevallen. We lopen namelijk twee keer zoveel als ik normaal op een dag. Bovendien bevat het eten minder calorieën en meer proteïnen door al die rijst en noedels. Rauwe vis is mager en gezond.

Geef een reactie

© 2019 Gunforhire.nl