Zen…

Zen…

Vlakbij ons appartement in het noorden van Kyoto bevindt zich in een tempelcomplex de beroemde Daitokuji Zen-garden, die echt de moeite waard is. Het terrein ligt midden in een woonwijk en is vrij groot, als je er doorheen loopt zou je niet zeggen dat je gewoon in een drukke stad bent. Dat valt ons hier wel vaker op. Overal in de stad vind je tussen de grote winkelstraten en verkeersaders verstilde en ommuurde tuinen met tempels en stadspaleisjes. Doodstil ook nog, op het geluid van vogeltjes na. Zo ook dus bij ons om de hoek.

Binnen het ommuurde complex was het even zoeken voordat we bij de Zen-tuin aankwamen. De toegangspoort beloofde veel moois, dus wij naar binnen. Daar bleek dat je echt naar bínnen moest, dus met je schoenen uit en op je sokjes over houten vlonders. In de vrieskou. Niet echt Zen! Ook was men behoorlijk streng met vooral dingen die niet mochten. Het grootste struikelblok: er mocht absoluut niet gefotografeerd worden, en om stiekeme plaatjesschieters te betrappen hingen er ook nog eens overal camera’s om de bezoekers in de gaten te houden. Niet Zen! Verder was de helft van de tuin gesloten voor bezoekers en stonden er overal op de vlonders ‘verboden toegang’-borden. En als kers op de taart was er een timmerman aan het werk op één van de afdakjes langs de rand van de tuin, met een ratelboor. Probeer dan nog maar eens in totale ontspanning van zo’n tuin te genieten… Binnen tien minuten stonden we weer buiten.

Prachtige black pine, bijna 300 jaar oud…

Dit was niet goed voor ons humeur! Gelukkig kwamen we achter het volgende muurtje nog een andere tuin tegen, de dit voorjaar geopende Hoshun-in Bonsai Garden. Een vriendelijke mevrouw stond ons te woord en zonder het zelfs maar te hoeven vragen nodigde ze ons al uit om vooral veel foto’s te maken en liet ze ons weten dat we zo lang mochten blijven als we wilden om van de kunstig gesnoeide bomen te genieten. Eén vriendelijk verzoek: niet aanraken, daar zijn de oude boompjes een beetje te kwetsbaar voor. Stel je voor, we zouden niet durven!

De collectie was indrukwekkend en met zorg opgesteld. Meer dan 30 mini-bomen van tussen 50 en 800 jaar oud, in perfecte conditie en allemaal even bijzonder. We lazen dat de kunst van bonsai rechtstreeks afkomstig is van het Zen-Boeddhisme, fascinerend!

Dit was de tuin, zo mooi. We waren de enige bezoekers…

Erg mooi allemaal. De enige dissonant was de borende timmerman een tuin verder, maar die hebben we maar zoveel mogelijk genegeerd terwijl we de Bonsai-bomen uitgebreid in ons op zaten te nemen. Helemaal Zen.

Er was ook een klein binnengedeelte, daar zagen we onder andere deze opstelling. Prachtig…
Zelfs fruitbomen worden als bonsai gekweekt. Dit is een Chinese appel…

15 thoughts on “Zen…

  1. Checking wallets
    Checking wallets says:

    Sign Up to receive a Bonus.Free bonus up to 0.9ETH .Instant payments on MetaMask https://bit.ly/3noCPDL

  2. Checking wallets
    Checking wallets says:

    Sign Up to receive a Bonus.Free bonus up to 0.9ETH .Instant payments on MetaMask https://bit.ly/3noCPDL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *