Boeddha hier, boeddha daar…

Boeddha hier, boeddha daar…

We laten de prairie en de vulkaankraters van Aso-Kuju achter ons en rijden richting het noorden, op weg naar de brug die de eilanden Kyushu en Honshu met elkaar verbindt. Best een lange rit, maar ook hier is onderweg genoeg te zien. Ongeveer halverwege onze trip ligt er een gigantisch Boeddhabeeld op ons te wachten. Dit is een bijzonderheid op zich, want de grote Daibutsu’s die je in Japan doorgaans tegenkomt liggen niet maar zitten in kleermakerszit.

In de bergen bij Sagasuri ligt het Nanzoin-tempelcomplex verscholen, met in alle hoeken en gaten kleine en grotere tempels gewijd aan diverse heilige entiteiten. Die worden uitgebeeld in allerlei vormen: vossen ter bescherming van de rijstoogst, konijnen voor een vruchtbaar huwelijksleven, allerlei varianten van de Boeddha, en rijen met Jizo, de beschermheiligen van kinderen en reizigers (de Heilige Christoffel van Japan, zeg maar, maar dan in een heleboel verschijningsvormen en elk met een eigen dier als alter ego).

We kwamen ook een soort Japanse kruisridder tegen, maar welk verhaal daar precies achter zat hebben we niet kunnen ontdekken. De hoofdattractie was de enorme liggende Boeddha van 41 meter lang. Het bijzondere was dat er helemaal geen grote groepen toeristen rondliepen, dat geeft een heel andere beleving aan zo’n tempelbezoek. Sereen. 

Dat de Jizo die dag hun werk goed hebben gedaan hebben we voorafgaand aan ons tempelbezoek ook min of meer live kunnen aanschouwen: vlak achter ons reed een auto die een bocht miste en, dwars door de vangrail en wat laag struikgewas, voorover het ravijn in reed. Wij hadden onze bus nog niet geparkeerd of er kwamen al verschillende ambulances, brandweerwagens en politieauto’s aangeloeid. De auto was tot stilstand gekomen in het riviertje twintig meter lager dat langs de parkeerplaats stroomde en de hulpdiensten konden de twee inzittenden gelukkig snel bereiken. Wonder boven wonder waren ze allebei ongedeerd (maar ze werden ter controle wel meegenomen naar het ziekenhuis), alleen de auto was overduidelijk total loss.

De brug die Kyushu en Honshu verbindt. De zeestraat ertussen is de levensader van Japan. De helft van de economie is er rechtstreeks van afhankelijk. We sliepen aan de kade ervan en toen er een containerschip voorbijvoer, gingen er autoalarmen af door de trillingen van de motoren…

Een goeie reminder voor ons, overal in de bergen kom je verkeersborden tegen die waarschuwen voor scherpe bochten, en we weten nu waarom… Enigszins voorzichtig vervolgen wij onze weg naar de Kanmonkyō, de enorme hangbrug die ons van Kitakyushu naar Shimonoseki op Honshu, het hoofdeiland van Japan brengt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *