Shinkansen

Het openbaar vervoer in Japan is fantastisch, alles rijdt op tijd en werkt zoals het hoort, schoon, snel en efficiënt. Ondanks dat er allerlei aanbieders zijn, sluiten ze perfect op elkaar aan en merkt de reiziger niets van het passeren van grenzen van aanbieders. Verder is zo’n beetje elk huis in Japan te bereiken met trein, bus of metro en het verhaal is af. Al meer dan vijftig jaar rijden er door het hele land Shinkansen, supersnelle treinen tussen de grote steden. Die zijn echt voor de lange afstanden, ze stoppen alleen op de grotere stations. Deze vorm van vervoer kost wel flink geld, het wordt dan ook echt gezien als alternatief voor het vliegtuig.

IMG_0734.JPG
Gebouwd voor snelheid. Dit is de Hikari, dat is een bepaalde klasse trein die vaker stopt dan de duurdere Nozomi. Binnen één trein rijdt iedereen dezelfde klasse, er is alleen reserved en non-reserved.

Voor ons is het een stuk goedkoper met de Japan Rail Pass, een kaart voor één, twee of drie weken waarmee je in bijna alle treinen, bussen en metro’s kunt stappen, dus ook de snelle bullet trains. Als we losse kaartjes moesten kopen voor de basisreis die we gepland hadden, waren we meer dan duizend euro per persoon kwijt geweest, de JRP kost voor drie weken 418 euro. Deze kaart is er alleen voor mensen met een ander paspoort dan een Japans. Wij hebben hem laten ingaan toen we vertrokken uit Tokyo met precies nog 21 dagen te gaan in Japan.
Die Shinkansen is heerlijk, luxe verstelbare stoelen, supersnel en heel comfortabel. Hij rijdt rond de 300 km per uur zodat ook grote afstanden zo geregeld zijn. Het is net een vliegtuig, iedereen zit achter elkaar aan weerszijden van een gangpad maar wil je bijvoorbeeld vergaderen, dan kan je een set van drie stoelen omdraaien zodat je tegenover elkaar komt te zitten. Ook hebben we gezien dat een trein die terug gaat rijden eerst bewerkt wordt door een paar handige gastjes die niet alleen het vuilnis uit de trein halen en alle tafeltjes afnemen, maar ook alle stoelsetjes omdraaien zodat iedereen weer vooruit rijdt. En dat allemaal in minder dan 10 minuten!

IMG_0735.JPG
Even de stoeltjes omdraaien voor een vergadering terwijl we met 300 km/uur door het landschap schieten…

Volgende > Bericht

< Vorige Bericht

Geef een reactie

© 2022 Gunforhire.nl