Sento Yu popo

We zijn erg verwend door de hot springs in de natuur. Veel fijner dan die onsen wordt het niet, heet water zo uit de grond, vaak naast een rivier of in een mooi bos, in een buitenbad, echt fijn. In de stad vind je dat niet, maar de mensen willen toch in bad op dezelfde manier. Uit de tijd dat Japanners thuis nog geen stromend water hadden, stamt de sento, het Japanse badhuis. Het grote verschil met een onsen is dat het kraanwater is, dat opgewarmd wordt en waar eventueel mineralen aan worden toegevoegd. Het gebruik is hetzelfde, een kleedkamer, mannen en vrouwen apart, en gescheiden baden. Het ritueel van het wassen voordat je in bad gaat, is bij een sento belangrijker omdat het water niet constant ververst wordt door een bron. Als je schoon bent, is het lekker weken en ontspannen. De setting is wat meer steriel, zoals een zwembad met tegeltjes en zo, toch is het prettig om een half uurtje in heet water te dobberen met vreemden om je heen. Na zo’n badje slapen we als roosjes.

In Aomori gingen we naar sento Yu Poppo, dat zich richt op het hele gezin. Met z’n allen in bad is echt een sociaal gebeuren, leuk om mee te maken.

Melk is goed voor elk…

Ook na het daadwerkelijke bad ben je er nog niet vanaf qua gebruiken. Er zijn rustruimtes met massagestoelen, ligbedjes en een koelkast of drinkautomaat met melk en koffie. Het badhuis is een van de weinige plekken waar Japanners melk drinken en Japanse kindjes drinken vaak voor het eerst koffie in een badhuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *