De SHOWA Boeddha

De SHOWA Boeddha

In Aomori, in het uiterste noorden van Tohoku, zijn we naar een tempel geweest met een daibutsu, de zittende Boeddha. Die verschijningsvorm kom je overal in Japan tegen, maar dit was een van de grootste. Hij is ruim 23 meter hoog, gemaakt van brons en hij is modern, in 1984 was hij klaar. Er zijn er een paar in Japan die veel bekender zijn, die van Kamakura bijvoorbeeld is prachtig, die is maar 13 meter hoog maar wel 800 jaar oud. Later deze vakantie gaan we naar Nara, daar staat, of beter gezegd, zit er een in Todaji Tempel, het grootste houten gebouw ter wereld.

Mooi en indrukwekkend, gigantisch groot bovendien, de naam Showa slaat op het tijdperk waarin het beeld gemaakt is…

De tuin stelt een rivier voor, die zich een weg baant langs rotsen en uitkomt in een meer…

Op het terrein tegen de heuvel aan stond verder een prachtige pagode met een karesansui, een rotstuin. Die tuin hoort bij het zen-boeddhisme, dat wordt in Japan gezien als een sekte, overigens zonder de negatieve associaties. Het is wel raar trouwens, Japanners beschouwen zich absoluut niet als zijnde religieus, slecht 4% van de bevolking ziet zichzelf als zodanig, maar vrijwel iedereen doet aan Shinto. Dat gaat vooral over gebruiken en handelingen, gewoonte zeg maar. Er zijn Shinto-priesters die boeddhist of zelfs christelijk zijn. Dat vinden ze zelf niet vreemd.

Bordjes met wensen. Mensen hangen ze op in de hoop dat ze ingewilligd worden. Het kan gaan over ziekte, examens of toch liever een dochter dan een zoon…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *