dag 1 in Japan

Nadat we de camper opgehaald hadden, wilden we snel kilometers maken om de drukte van Tokyo achter ons te laten. De vermoeidheid in combinatie met het slechte weer maakten dat niet eenvoudig. Halverwege de rit over de tolweg zijn we gestopt bij een tankstation waar ik m’n ogen even dicht heb gedaan. Liesbeth maakte me drie uur later wakker, net op tijd om daar nog wat te eten voordat de tent om acht uur dichtging.

Daarna hebben we nog twee uur in het donker gereden en besloten om niet de bergen in te gaan maar naar Aizuwakamatsu, het stadje bij Fukushima dat voor de volgende dag op het programma stond. Geslapen werd er bij de konbini, een Japanse supermarkt die dag en nacht open zijn. Dit was een 7-Eleven, daar zijn er duizenden van.

Uitzicht over de begraafplaats vanaf de heuvel.

Door de jet lag waren we vroeg wakker, ruim voor acht uur, het tijdstip dat de tempel die we wilden bezoeken, open ging. Op de heuvel ligt een beroemde begraafplaats, een plek waar de Byokatai, een leger van zestienjarigen, in 1869 ritueel zelfmoord pleegde om een gerucht wat niet waar bleek te zijn. Het was de tijd van de eenwording van Japan en in deze stad is de laatste grote slag geleverd.

De leider van de jonge soldaten.

Het is een vreemde plek, er staan niet alleen allerlei monumenten voor de omgekomen jongens, maar ook een protserig beeld uit Italië, geschonken door Mussolini. Ook vind je er een Duits eerbetoon aan het jonge legertje. Ik denk dat het fascisme veel herkende in de symboliek van de Japanners.

De zuil uit Italië komt uit Pompeij, de adelaar is een symbool van het fascisme.

Toen het acht uur was, konden we eindelijk bezoeken waarvoor we kwamen. En unieke tempel, Sazaedo. Het ontwerp is van Leonardo da Vinci, het is een dubbele helix, zoals een houtspiraalboor. Hij is gebouwd in 1798 en is uniek in de wereld. Je kan omhoog lopen en naar beneden zonder elkaar tegen te komen zodat al je aandacht naar het bidden gaat dat je dient te doen op weg naar boven. We waren erg onder de indruk van de schoonheid van de plek.

Bijzonder en uniek, ongelooflijk dat ze dit konden bouwen zonder spijkers…

Een doorsnede van de tempel.

Volgende > Bericht

< Vorige Bericht

Geef een reactie

© 2021 Gunforhire.nl